Binnen het vakgebied van tandheelkunde is er ook het deelgebied implantologie. Dit is een zeer snelgroeiend onderdeel. Bij implantologie wordt ervoor gezorgd dat er één of meerdere tanden vervangen worden door tandimplantaten. De implantaten worden geplaatst op de plek waar geen tand meer aanwezig is. Hierdoor fungeren de implantaten als kunstmatige wortels die vastgezet worden in het bot. Na het plaatsen van het implantaat kan er een kroon, brug of andere prothese bevestigd worden aan het implantaat.
Implantologie kan een uitkomst bieden wanneer de behandelaar en patiënt geen andere werkende opties meer kunnen bedenken. Er zijn dan geen verdere tandheelkundige oplossingen meer te bedenken. Op dat moment kan een implantaat een mogelijkheid zijn. Uw opties worden door het inschakelen van een implantoloog verbreed. Verloren tandfuncties kunnen weer versterkt worden. Als een kunstgebit niet meer de juiste ondersteuning biedt, kan er dus gekozen worden voor implantaten.
Bent u van plan om gebruik te maken van implantologie? Dan heeft u een breed scala aan opties. Tegenwoordig bevatten implantaten een schroefvorm die in het bot geplaatst worden. Na verloop van tijd zal deze vastgroeien in het bot. Hierna kan er een prothese gemaakt worden die hieraan bevestigd wordt. Er zijn verschillende soorten implantaten die een tandarts kan plaatsen.
Het vervangen van één tand. In dit geval wordt er een implantaat geplaatst waarop een kroon bevestigd wordt.
Moet u meerdere tanden laten vervangen? Dan zal er een brug geplaatst worden op de implantaten. Deze is uitneembaar maar zal zich vastzetten in de prothese waardoor u gedurende dag geen problemen ervaart.
Moeten bij u alle tanden vervangen worden? Dan kan er gekozen worden uit een vaste brug of een uitneembare prothese die verankerd wordt op de implantaten. Dit zijn normaliter drukknoppen.
Het plaatsen van een implantaat door een tandarts wordt altijd in fases uitgevoerd. Als eerste wordt er een consultatie uitgevoerd. Tijdens deze consultatie zullen er röntgenfoto's gemaakt worden van uw gebit. Verder wordt er een onderzoek gedaan. Klachten en problemen worden besproken waarna u de beste oplossingen voorgesteld zult krijgen.
Hierna zal de implantaat door een tandarts geplaatst worden. Er wordt plaatselijke verdoving gebruikt. Als de verdoving eenmaal ingewerkt is, zal er een kleine incisie gemaakt worden in het tandvlees waardoor het kaakbot zichtbaar is. In dit kaakbot wordt een gaatje geboord waar het implantaat in past. Implantaten hebben verschillende diktes. Deze variëren van 3 tot 5 millimeter dikte en 7 tot 16 millimeter in lengte. Het implantaat wordt vervolgens geplaatst en deze wordt afgesloten met een tijdelijke genezingskap.
Na het plaatsten van het implantaat is het geadviseerd een rustperiode tussen de 6 weken tot 6 maanden in de schaffen. Er wordt pas verder gewerkt wanneer uw implantaat helemaal vast zit in het kaakbot. Heeft u een lange inhelingsperiode? Dan is de kans groot dat u een tijdelijke vervanging krijgt.
Na de complete genezing van uw implantaten kunnen de nieuwe tanden geplaatst worden. Een kroon, brug of het gebit dat afkomstig is van het tandtechnisch laboratorium zal dan door uw tandarts geplaatst worden. Houdt er rekening mee dat uw tandarts waarschijnlijk meerdere aanpassingen moet maken aan deze nieuwe tanden.
Kiest u voor een implantoloog in plaats van voor een tandarts? Dan kan dit proces vele malen sneller verlopen. De implantoloog is namelijk zelf in staat de nieuwe tanden of tand aan te passen. Hierdoor ontkom je het proces van aanpassingen waarbij uw nieuwe tand heen en weer wordt gestuurd en kan de implantoloog ter plekke de tand aanpassen.
Vergemakkelijk het proces en kies voor Truijen Tandprothetiek als tandprotheticus. In samenwerking met een implantoloog gaan wij aan het werk om u te voorzien van een nieuwe stralende glimlach!
Vult u dan het contactformulier in, stuur een mail naar info@truijentandprothetiek.nl of neem telefonisch contact op via 0495-755539 of 06-39346450.
Beste patiënt,
Op advies van het RIVM mogen wij de deuren van de praktijk vanaf heden weer openen.
Wij houden ons aan strenge aangepaste maatregelen en passen onze werkwijze hierop aan. Zo plannen wij de afspraken erg ruim zodat er zo min mogelijk personen tegelijkertijd in het pand aanwezig zijn en wij ruim de tijd hebben om alles goed te desinfecteren. Tevens maken wij gebruik van de juiste beschermingsmiddelen.
Wij adviseren om niet op eigen initiatief onze praktijk te bezoeken. Voor een afspraak kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen.
Mocht u last hebben van één van de onderstaande symptomen, kom dan niet naar de praktijk:
Verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, koorts (vanaf 38⁰C).
Wij danken u voor het begrip en wensen iedereen heel veel wijsheid en sterkte in deze onzekere tijd.