Zonder tanden en kiezen kunt u niet meer bijten en kauwen. Daarbij wordt ook uw uiterlijk nadelig beïnvloed. Daarom is de gebitsprothese of het kunstgebit uitgevonden, een compleet gebit op een plaat van kunsthars dat een nauwkeurige kopie is van het oorspronkelijke gebit.
Deze afdruk wordt gemaakt met een ruime afdruklepel. De eerste afdruk wordt ook wel de anatomische afdruk genoemd. Het bevat de gehele anatomie van de kaak. Dit is nodig om de randbegrenzing aan te geven op het gipsmodel.
Op het gipsmodel wat is verkregen van de eerste afdruk wordt een passende afdruklepel vervaardigd. Met de individuele afdruklepel wordt een heel nauwkeurige afdruk gemaakt met behulp van een soort rubber. Hier wordt het definitieve gipsmodel uit verkregen waar uiteindelijk de gebitsprothese op geperst wordt.
Wist u dat het niet altijd nodig is om te happen. Wanneer u last hebt van een heftige kokhalsreflex kan in sommige gevallen een alternatief geboden worden.
Met behulp van beetplaten met waswal worden de juiste beet en beethoogte opgemeten. Ook wordt er gekeken naar de plek waar de tanden komen te staan. Tevens worden de juiste kleur en tanden uitgekozen.
De beetplaten en waswal worden in een articulator gemonteerd. Een articulator is een toestel waarmee de bewegingen van het kaakgewricht kan worden nagebootst. De tanden en kiezen worden op de juiste positie opgesteld en gemodelleerd. De prothese is nu helemaal van was. Er kan nu nog van alles aan de gebitsprothese worden verandert en aangepast naar de wensen van de patiënt.
De gebitsprothese wordt pas omgezet naar kunststof wanneer de patiënt helemaal tevreden is.
Wanneer de wasprothese goed is bevonden wordt de was omgezet naar kunststof en afgewerkt en gepolijst. De gebitsprothese is klaar en kan worden geplaatst, eventuele drukpuntjes kunnen nog worden verwijderd. Met behulp van een articulatiepapiertje wordt gekeken of de kiezen allemaal gelijkmatig in contact staan. Vroegtijdig contact wordt met een kleur aangeduid. Wanneer nodig kan de beet iets worden ingeslepen zodat er gelijkmatig contact ontstaat aan beide zijden.
Eventuele drukplekken worden nog verwijderd en de pasvorm wordt nog eens bekeken en waar nodig gecorrigeerd. Eventueel kan de beet nog iets gecorrigeerd worden door deze nog iets in te slijpen.
Ik kan u de nodige informatie verstrekken en met u de mogelijkheden bespreken. Middels een begroting kunt u bij de zorgverzekering informeren wat uw exacte kosten en vergoeding zijn.
Neem contact opVult u dan het contactformulier in, stuur een mail naar info@truijentandprothetiek.nl of neem telefonisch contact op via 0495-755539 of 06-39346450.
Beste patiënt,
Op advies van het RIVM mogen wij de deuren van de praktijk vanaf heden weer openen.
Wij houden ons aan strenge aangepaste maatregelen en passen onze werkwijze hierop aan. Zo plannen wij de afspraken erg ruim zodat er zo min mogelijk personen tegelijkertijd in het pand aanwezig zijn en wij ruim de tijd hebben om alles goed te desinfecteren. Tevens maken wij gebruik van de juiste beschermingsmiddelen.
Wij adviseren om niet op eigen initiatief onze praktijk te bezoeken. Voor een afspraak kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen.
Mocht u last hebben van één van de onderstaande symptomen, kom dan niet naar de praktijk:
Verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, koorts (vanaf 38⁰C).
Wij danken u voor het begrip en wensen iedereen heel veel wijsheid en sterkte in deze onzekere tijd.